Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μάργκαρετ Θάτσερ: Το τέλος της "Σιδηράς Κυρίας" στα 87 της



Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ 
Η Σιδηρά Κυρία, στα 87 της 
.

Το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ανακοίνωσε πριν από λίγο επισήμως, εκπρόσωπος της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λόρδου Bell η Μάργκαρετ Θάτσερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύντομα αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.   Δηλώσεις για το θάνατο της έγιναν ήδη από την πλευρά του Μπάκιγχαμ και από την Ντάουνινγκ Στρίτ. Ο κ. Κάμερον είπε: «Με μεγάλη θλίψη έμαθα το θάνατο της Θάτσερ Έχουμε χάσει μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη βρετανίδα και μια μεγάλη πρωθυπουργό.»   Ο  εκπρόσωπος των ανακτόρων τόνισε: ". Ήταν λυπηρό για τη βασίλισσα το άκουσμα της είδησης για το θάνατο της βαρόνης Θάτσερ. Η Μεγαλειότητα της θα στείλει  ένα προσωπικό μήνυμα συμπάθειας προς την οικογένεια".

www.lifo.gr


Η ιστορία μιας γυναίκας που ανέβηκε στο πρωθυπουργικό βάθρο . 

Ποια είναι  η "Σιδηρά Κυρία" που  η Μέριλ Στριπ, με την ερμηνεία της , κατόρθωσε αυτό που έμοιαζε αδύνατο . Η Θάτσερ να μοιάζει συμπαθητική .....

Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ υπήρξε ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών και από εκεί κατάφερε να ανέβει στο πρωθυπουργικό βάθρο της Βρετανίας, την περίοδο 1979-1990. Έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει και ηγέτης των Συντηρητικών αλλά και Πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Πώς της δόθηκε όμως το όνομα «σιδηρά κυρία» που την ακολούθησε καθόλη τη διάρκεια του πολιτικού της βίου; Σε ομιλία της το Γενάρη του 1976, τάχθηκε κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και σε απάντηση, όργανο του Υπουργείο Άμυνας σε σοβιετική εφημερίδα, της απέδωσε το όνομα «σιδηρά κυρία».
Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης αλλά και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών και του άρεσε να συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα. Η «σιδηρά κυρία» ήταν μία από τις καλύτερες μαθήτριες του σχολείου και φοίτησε στο Κολλέγιο Somerville . Το 1944 μπήκε στο  Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Μετά την αποφοίτηση της εργάσθηκε ως χημικός σε πολλές εταιρείες. Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την ίδια χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο.
Ως εκπρόσωπος  του Συντηρητικού Κόμματος υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου. Διετέλεσε θητεία Υπουργού Παιδείας, την περίοδο του 1970. Ως Υπουργός Παιδείας, πήρε αποφάσεις που προκάλεσαν ηχηρές αντιδράσεις του τύπου «Thatcher Thatcher, Milk Snatcher» , για το λόγο ότι είχε καταργήσει τη χορήγηση δωρέαν γάλακτος στους μαθητές των σχολείων. Βέβαια, 30 χρόνια μετά, όταν δημοσιεύτηκαν δημόσια έγγραφα εκείνης της περιόδου, αποδείχθηκε ότι η ίδια είχε ταχθεί κατά αυτών των κινήσεων, αλλά επρόκειτο για συλλογική πολιτική του κόμματός της. Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. Μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Κάλαχαν την άνοιξη του 1979, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία. Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν , το κόμμα της είχε το προβάδισμα αλλά όχι και η ίδια, λόγω της χαμηλής δημοτικότητάς της.
Κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με τη βοήθεια του πολιτικού της συμμάχου Ρόναλντ  Ρήγκαν.  Η Μάργκαρετ Θάστερ, ως πρωθυπουργός, υπήρξε υπέρμαχος του περιορισμoύ του ρόλου του κράτους στην οικονομία και της ανάδειξης του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή. Ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, κατάφεραν να αυξήσουν πολύ την ανεργία.
Κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητα της μέσω του λεγόμενου «Πολέμου των Φώκλαντ». Όταν η διδακτορική κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα υπό βρετανική κυριαρχία νησιά Φωκλάντ , η «σιδηρά κυρία»  αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά. Η επιχείρηση της στέφθηκε από επιτυχία, προκαλώντας πατριωτική έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία .Έτσι στις εκλογές του Ιουνίου του 1983, οι Συντηρητικοί κέρδισαν και πάλι τις εκλογές έναντι των Εργατικών. Στη δεύτερη τετραετία της, η Θάτσερ θέλησε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων. Ακολούθησαν απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Κυβέρνηση παρέμεινε ανυποχώρητη και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία έκλεισαν. Οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις πωλήθηκαν. Το 1988, στην Τρίτη της θητεία ως Πρωθυπουργός, εκφώνησε ομιλία με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη, την καταστροφή του όζοντος και την όξινη βροχή. Δίχασε το κόμμα της η αντιευρωπαϊκή της πολιτική -υποστήριζε ότι ο ρόλος της ΕΕ έπρεπε να περιοριστεί στη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου και του ανόθευτου ανταγωνισμού-.με αποτέλεσμα ο διχασμός αυτός να στοιχίσει στην ίδια πολύ. Στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος της, το 1990, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο , με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να μην είναι υποψήφια στον επόμενο γύρο. Η ίδια παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του 1992. Μετά την παραίτησή της, δημοσκόπηση έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι «έκανε καλό στη χώρα», ενώ το 48% διαφωνούσε.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ
Εριστική και ειρωνική, δηκτική και αντι-φεμινίστρια, η «σιδηρά κυρία» δεν ήταν ποτέ εύκολος άνθρωπος για τους συνεργάτες της.
  Κατά τους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, τους προσέβαλλε εξαπολύοντας ασεβή και προκλητικά σχόλια. Υφίσταντο  διαρκώς λεκτική βία από την ίδια ,τους προκαλούσε τρόμο και ήταν δηκτική στον έσχατο βαθμό. Παρά την απέχθεια για την οικονομική επιστήμη-ως απόφοιτος χημείας και νομικών- δεν σταμάτησε ποτέ να διορθώνει τα έγγραφα του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας ειρωνικά πως πρόκειται για ένα κακογραμμένο κείμενο, και για να είναι επιεικής έλεγε πως μάλλον ο Υπουργός ήταν απασχολημένος με κάτι άλλο.  Ο μόνος άνθρωπος που δεν είχε γίνει αποδέκτης του θυμού της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας ήταν η βασίλισσα.
ΚΑΙ ΟΙ ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ-Αρνούνταν κάθε είδους ειδική μεταχείριση λόγω του φύλου της και ήθελε πάντοτε να την αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχάς ως πολιτικό και όχι ως γυναίκα.
- Δεν είχε μάγειρα στην πρωθυπουργική κατοικία και έκανε μόνη της το δείπνο και την καθαριότητα της κουζίνας.
-Στις συζητήσεις της με τους πολιτικούς της έπινε ουίσκι με σόδα.
- Σε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι ψώνισε από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών του αεροδρομίου δύο μπουκάλια ουίσκι και τζιν για τον σύζυγό της και μια συσκευασία 200 τσιγάρων Βenson & Ηedges. Η βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι περίμενε για μήνες το αντίτιμο των αγορών της κυρίας Θάτσερ.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣε ηλικία 86 ετών σήμερα, είναι σωματικά και πνευματικά αποδυναμωμένη. Είχε ένα καρδιακό επεισόδιο το 2002 και από τότε οι γιατροί της έχουν απαγορεύσει να εμφανίζεται δημόσια. Λέγεται ότι δεν έχει καταλάβει το θάνατο του συζύγου της, ο οποίος πέθανε το 2003.
Παρά τα προβλήματά της, όμως, διατηρεί ακόμη την αίσθηση του χιούμορ.

Σταυρούλα Αδαμάκη
viliadamaki@mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου